Място на провеждане

Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“:
  • Адрес: гр. Варна, 9002, ул. „Васил Друмев“ №73
  • Тел. (централа): +359 (52) 632 015; +359 (52) 552 222
  • Тел. (конференция): +359 (52) 552 243
  • Уебсайт: http://www.naval-acad.bg/
  • Електронна поща: artdef [at] nvna.eu
Как да стигнем до ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ от:
  • Автогара Варна – автобус №148
  • ЖП гара Варна – автобуси №9, №51, №109
  • Летище Варна – автобус №409

За повече информация, разписания и движение на автобусите в реално време посетете следните адреси – Масов градски транспорт Варна или Варна Трафик.

Препоръчваме ви да посетите някои от прекрасните забележителности на град Варна. Ето списък на една малка част от тях:


Делфинариум - Варна

Делфинариум Варна е уникално по рода си атракционно съоръжение в България. Разположен е в северната част на варненската Морска градина, с изглед към морето.

Открит е на 11 Август 1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм.

Адрес: Делфинариум Варна, Приморски парк, местност „Салтанат“ 9000, гр. Варна

Уебсайт: Делфинариум - Варна


Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ - Варна

Катедралата на Варна е един от символите на града. Намира се на площад „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Варна. Първият камък при изграждането на храма положил княз Александър І Батенберг (1857-1893 г.) през 1880 г.

Основите са положени по проект на одеския архитект Маас, а самата сграда е по проект на общинския архитект П. Купка.

По време на самия строеж майсторите работят по модела на Петерховския храм в Санкт Петербург, като използват местни материали. Покривната част и кубетата са облицовани с медна ламарина. Строежът на храма е завършен в началото на октомври 1885 г.

Адрес: Площад „Св. св. Кирил и Методий“ №1, гр. Варна


Морска градина - Варна

След Освобождението, през 1881 г. кмета Михаил Колони пръв поставя въпроса за създаването на градска градина (зад Театъра) и съвременен приморски парк. Активността на М. Колони и съидейниците му бързо дала резултати - градината скоро стигнала 26 дка, засадени били първите 130 дръвчета, поправени били пътеките.

Морската градина е един от символите на град Варна. Разположила е своите красиви и прохладни алеи по цялата крайбрежна алея в града. Характерни за Морската градина са поддържаните прекрасни градински площи, тихите алеи, красивата многообразна естествена растителност и множеството културни паметници, намиращи се на територията й. Внушителният централен вход на Морската градина, оформен с колони, е построен през 1939 г. по проект на главния архитект Георги Попов.

Уебсайт: Морска градина - Варна


Зоопарк Варна

Зоопарк Варна е любимо място на варненци и гости на града. Стопанисва площ от 23 декара. Разполага с над 60 вида, представени с около 300 броя животни. Зоопаркът привлича със своята кокетност, дължаща се на богата растителност, оригинално оформени тревни площи, красиви каскадни езера, в които са се настанили различни видове водоплаващи птици. Освен като място за отдих и развлечение на деца и възрастни, зоопаркът играе роля в обезпечаването и съхранението на родни и екзотични животни в това число редки и защитени видове.

Адрес: гр. Варна, м-ст „Салтанат“ №5 (в Морската градина между Пантеона и Делфинариума)

Уебсайт: Зоопарк Варна


Археологически музей - Варна

Варненският археологически музей е основан през 1887 г. от братята Карел и Херман Шкорпил (археолози и учени от чешко-български произход, основоположници на българската археология и музейно дело). Сградата, в която се помещава, е строена през 1892-1898 г. за училище - Девическа гимназия. 

Археологическият музей показва оригинални находки от времето на палеолита (около 100'000 години пр. Хр.) до средновековието (VII-VIII век), много от които са с огромно значение за археологията на Европа и света. Тук се намира най-голямата мезолитна колекция от кремъчни сечива в Югоизточна Европа, най-големите колекции в България от антични теракоти, надгробни релефи, лампи и стъклени съдове.

Адрес: 9000 Варна, бул. „Мария Луиза“ №41

Уебсайт: Археологически музей - Варна


Плаж „Златни пясъци“

Известен с широката си ивица и финия златист пясък, дал името на едноименния курорт, на дължина от над 3,5 км., плажът се разпростира и привлича хиляди туристи всяка година от яхтеното пристанище на север до в.к. „Ривиера“ на юг.

Курортната пешеходна алея е до плажната ивица и улеснява достъпа на хора с увреждания в допълнение с изградените подстъпи на плажа.

Уебсайт: Плаж „Златни пясъци“


Военноморски музей - Варна

Военноморският музей - Варна е един от най-посещаваните обекти в България. През неговите врати са минали над 6 млн. туристи, за да разгледат богатата му колекция от военноморско въоръжение и корабна техника. Намира се в Морската градина на Варна. Музея разполага с над 100 000 експоната, разпределени в 12 зали. Най-ценният сред тях е торпедоносецът „Дръзки“. Тук е изложена и яхтата „Кор Кароли“ на капитан Георги Георгиев, който е първият българин, обиколил самостоятелно света.

През 1959 г. музеят той провежда първите в България подводни археологически изследвания в района на нос Калиакра. А 35 години по-късно става член на Световната организация на морските музеи.

Адрес: България, гр. Варна 9000, бул. „Приморски“ №2

Уебсайт: Военноморски музей - Варна